Modern fűtési megoldások alapjai, hogyan tervezzünk fűtési rendszert?

Kezdőlap 9 Blog 9 Melyik a legjobb fűtési rendszer? 9 Modern fűtési megoldások alapjai, hogyan tervezzünk fűtési rendszert?
Frissítve: 2023. március 18.
5,0
Rated 5,0 out of 5
az elérhető 5 csillagból (4 értékelés alapján)
Share

A fűtési rendszerek tervezése rendkívül összetett kérdés. Egy fűtési megoldást nem lehet önmagában vizsgálni, mert annak hatékony kialakítása mindig függ számos egyéb építészeti körülménytől.

1. Bevezetés

Ha igazán hatékony fűtési megoldást szeretnénk, akkor több kérdést, építészeti területet együttesen kell vizsgálni és tervezni ahhoz, hogy valóban optimalizáljuk rendszerünket, és ki lehessen jelenteni azt, hogy számunka ez lesz a tökéletes megoldás. A következő területekről van szó:

Tervezés

fűtés, hűtés, épületgépészeti kialakítás, szerkezet, szigetelés, szellőztetés, párakezelés, belsőépítészeti megoldások, használati melegvízkészítés (HMV), elektromos áram termelési lehetőségek.

A tervezést egyéb szempontok is jelentősen befolyásolják, ilyenek lehetnek a földrajzi elhelyezkedés, geológiai adottságok, a telek/épület/lakás mérete, közvetlen környezeti adottságok (szomszéd telkek, épületek), a terület/épület tájolása, fűtőanyag rendelkezésre állása/hálózati ellátottság (pl. gáz, elektromos áram).

2. Miért nincs legjobb fűtési megoldás?

Költséghatékonyság

Minden rendszernek van egy telepítési és egy üzemeltetési költsége. Ezekkel pontosan tisztában kell lennünk a tervezés során a helyes döntés meghozatalához. Talán ez a legfontosabb szempont, ami szerint csoportosítani tudjuk a különböző fűtési megoldásokat. 

Manapság nem létezik olyan fűtési megoldás, aminek a telepítése és az üzemeltetése is olcsón lenne megvalósítható.

Gyakorlatilag ezért is kell a többi építészeti tényezőt figyelembe venni a tervezés során. Az épület teljes rendszerének megfelelő tervezésével számos költségen tudunk spórolni. Mindig kérje ki szakemberek véleményét, akik pontos számításokkal nem csak a bekerülési költséget, hanem a későbbi üzemeltetési költséget is meg tudják határozni.

3. Fűtési megoldások a hőterjedés fajtája szerint

 

Konvekciós terjedésű fűtések

 

Konvekciós terjedéskor a levegő áramlásával terjed a hő a térben. A levegő molekulái az adott hőleadó felülettel, hőcserélővel érintkeznek.

Kandalló

A molekulák felmelegedése a levegő folyamatos, körkörös áramlását idézi elő, a meleg levegő felfelé áramlása miatt, így a helyiségben a port is felkavarja.

A hőleadó eszköz a levegőt fűti fel közvetlenül, ezáltal a megfelelő hőérzet eléréséhez magasabb levegőhőmérséklet szükséges.

Konvekciós fűtésél nem egyenletes a hőmérséklet az adott térben, a magasabb részeken marad meg a meleg levegő, az alsó szinten pedig a hideg, ez különösen a nagy belmagasságú terekben még jobban érzékelhető.

Az épület szerkezetén kívül külön helyezkednek el a hőleadó eszközök, így azok könnyebben cserélhetők, módosíthatók később, viszont rendkívül helyigényesek is lehetnek.

Konvekciós elven működnek a következő fűtési megoldások: radiátoros rendszerek, konvektorok, split klímaberendezések, a fan-coil, valamint a nem infrás elektromos fűtőpanelek. A kályhák is inkább ide sorolhatók, bár kismértékben sugárzó hőt is adnak le.

Radiátor

Sugárzó fűtések

Felületfűtés

Készítette agahran, forrás: Foter.com / CC BY

Sugárzó fűtések minden esetben a felületfűtések, ami lehet padlófűtés, falfűtés és mennyezetfűtés, vagy akár ezek kombinációja is gyakran alkalmazott technika. További, sugárzó leadású fűtési megoldások közé sorolható még az elektromos infrapanel, a felületbe beépített infrafilm és a tömegkályha is.

A felületfűtéseknél egy adott felület egésze a hőt sugározva melegíti fel közvetett módon a teret, a felületbe beépített rendszer segítségével (akár álmennyezetbe rejtve vagy infrafűtés esetében akár külső panelekkel is).

A sugárzó fűtési megoldások nem közvetlenül melegítik a levegőt (pontosabban nagyon kis mértékben). A térben található tárgyakat, embereket melegítik fel azok hőelnyelő képessége szerint, melyek a levegővel érintkezve adják át annak a hőt. Emiatt a fűtésre használt felület is csak kismértékben melegszik át (általában pár fok eltérés van csak a belső tér levegőhőmérsékletéhez képest) és a hőtartása is kiváló. Vízcsöves padlófűtésnél ez okozhat gondot, a hidegburkolatot viszonylag hidegnek fogjuk érezni.

Padlófűtés építés alatt

Mivel sugárzással melegítik fel a tárgyakat és a teret, nem kering tőlük a levegő a térben, ezért nem kavarják fel a port sem, az az alsó légrétegben marad meg. A helyiség levegője és a hőérzet egyenletes hőmérsékletű, ezáltal kiváló komfortérzetet biztosít. A felületbe épített fűtési megoldásokon nehezebb módosítani később, viszont egy megfelelően kivitelezett rendszernél nem is merülhet fel ilyen kérdés.

Share

Kérjük értékelje, mennyire találta hasznosnak a cikket.

Olvasta már?

A Melyik a legjobb fűtési rendszer? cikksorozat további részei

további cikkeink

Keresés
Címkék

Your browser doesn't support the HTML5 CANVAS tag.