Talajszondás rendszer tervezése és a kivitelezése

Kezdőlap 9 Blog 9 Minden, amit a hőszivattyús fűtésről tudni kell! 9 Talajszondás rendszer tervezése és a kivitelezése
Frissítve: 2023. március 18.
5,0
Rated 5,0 out of 5
az elérhető 5 csillagból (5 értékelés alapján)
Share

Érdekli, hogyan történik egy geotermikus talajszondás rendszer tervezése és kivitelezése? Ebben a cikkben bemutatjuk részletesen ezt a folyamatot.

1. A terület felmérése

Először nagyon fontos megvizsgálni, hogy egyáltalán alkalmas-e a terület talajszondák fúrására, lehetséges-e a fúrás.

A terület felmérése

2. Igényfelmérés

Amennyiben lehetséges a megvalósítás, abban az esetben az igényfelméréssel folytatódik a folyamat. Ilyenkor egyeztetjük a pontos részleteket. Mit szeretne az ügyfél pl. hűteni,-fűteni, mekkora teret, mekkora hőmérsékletre, milyen belső fűtésrendszert szeretne (épületgépészeti megoldások), mennyi használati melegvízre van szükség? Tulajdonképpen ezek az igények alapján a fűtési, hűtési hőigény meghatározása történik majd. A modern fűtési megoldások alapjai, hogyan tervezzünk fűtési rendszert? cikkünkben írtunk részletesen azokról az építészeti kérdésekről, amelyeknek előzetes egyeztetése elengedhetetlen a hatékony fűtésrendszer pontos megtervezéséhez.

A terület felmérése

3. Épületgépészeti tervezés

Az igények alapján megtörténik az épületgépészet belső megtervezése, a hőleadók pontos meghatározása, az épület teljes hőigényének számítása. Az épület gépészeti helyiségének kijelölése, megtervezése is ekkor történik.

A terület felmérése

4. A geotermikus talajszonda rendszer megtervezése

A pontos hőigényszámításokat követően a geotermikus rendszer külső megtervezése történik. Meghatározásra kerülnek a szondafuratok méretei (mélységük), mennyiségük, és azok pontos helye, valamint a csövezés és a gyűjtő-osztó akna kijelölése is.

A terület felmérése

5. Építési engedélyeztetés

A talajszondás rendszer kivitelezéséhez létesítési engedély szükséges. Az engedélyeztetéshez elkészülnek a részletes tervdokumentációk, ami a területileg illetékes bányakapitánysághoz kerül benyújtásra.

A terület felmérése

6. Talajszondák fúrása

Az építési engedély birtokában megkezdődhet a talajszondás rendszer kivitelezése. Elsőként a talajszondák fúrása történik az előzetes tervek alapján. Általában 60-120 méter mélységű szondafuratok készülnek, ezekben egy műanyag csőrendszer kerül elhelyezésre, ami egy teljesen zárt hurkot fog képezni.

A terület felmérése

Fotó: jqpubliq, forrás: Foter.com / CC BY-SA

7. Tömedékelés

Magukat a szondacsöveket, szondafuratokat természetes anyagok (többségükben agyagásványok és a fúrás során keletkezett kőzetanyag) keverékével kitömedékeljük. Röviden ez annyit jelent, hogy a szondafuratokban, a csőrendszer mellett keletkező „réseket” a tömedékeléshez előállított keverékkel alulról felfelé kitöltjük. Ez segít megóvni a talajrétegek egymástól való elválasztását és természetesen a hővezetésben is jelentős hasznát vesszük.

A terület felmérése

8. Épületgépészet belső kivitelezése

Már akár a geotermikus szondafúrásokkal egyidőben elkezdődik az épületgépészet teljeskörű belső kivitelezése.

A terület felmérése

9. Összekötés, csövezés

Megtörténik a szondafuratok összekötése az osztó-gyűjtő aknában. A vízszintes csövezés a felszíntől nagyjából 1 méter mélységben történik. Az osztó-gyűjtő aknából kerül összekötésre a rendszer a gépészeti helyiségbe telepített hőszivattyúval, majd a hőszivattyú is összekötésre kerül a hőleadó rendszerrel.

A terület felmérése

10. A rendszer feltöltése

Az összekötést követően a rendszer feltöltésre kerül egy víz alapú fagyállóval kevert hőközvetítő folyadékkal, melynek pontos összetétele mindig az adott területhez igazodva kerül meghatározásra. Ez a rendszerben keringő folyadék fogja a hőt szállítani a hőszivattyúhoz. A feltöltéskor fontos a rendszer többszöri átkeringtetése a levegő minél hatékonyabb kiszorítása érdekében.

A terület felmérése

Fotó: Manarianz5, forrás: Foter.com / CC BY-SA

11. A rendszer beüzemelése

Megtörténik a rendszer beüzemelése, ezzel pedig tulajdonképpen elkezdődik a próbaüzem. Ilyenkor történik a rendszer finomhangolása is.

A terület felmérése

Fotó: Bryn Pinzgauer, forrás: Foter.com / CC BY

12. Használatbavételi engedélyeztetés

Csak a rendszer beüzemelését követően az e-naplóba begyűjtött adatokkal lehet megkezdeni a használatbavételi engedélyeztetést szintén a területileg illetékes bányakapitányságon.

A terület felmérése

13. Befejezés

A használatbavételi engedély megszerzését követően a talajszondás rendszer kivitelezése befejeződött és használatra készen átadásra kerül.

A terület felmérése

+1 Időszakos ellenőrzés

Teljesen zárt rendszer lévén szinte nem igényel semmilyen karbantartást. A hőszivattyú mindig pontos adatokat fog közölni a rendszer működését illetően, így egyszerűen megállapítható, ha a működésben valahol probléma jelentkezne.

Borítókép: Geotermikus fűtésrendszer kültéri munkái, fotó: Bryn Pinzgauer, forrás: Foter.com / CC BY

Share

Kérjük értékelje, mennyire találta hasznosnak a cikket.

Olvasta már?

Hőszivattyús fűtési rendszerek alapjai

Hőszivattyús fűtési rendszerek alapjai

Minden olyan információt összeszedtünk a hőszivattyús fűtési rendszerekkel kapcsolatban, ami Önnek érdekes lehet. Ebben a cikkben a hőszivattyús rendszerekről csak általánosságban írunk, az alapokat...

bővebben
A hőszivattyú működése

A hőszivattyú működése

A hőszivattyú működése viszonylag egyszerű. Röviden megfogalmazva, ahogyan a nevében is benne szerepel, hőt „szív” (vesz) el egy adott külső közegtől, és ezt a hőt adja át egy másik, belső közegnek,...

bővebben
Levegős hőszivattyú rendszerek

Levegős hőszivattyú rendszerek

A levegős hőszivattyúk a kültéri levegőt használják hőforrásként. A hőleadás kétféleképpen történhet: vizes rendszer segítségével vagy közvetlenül a beltéri levegőnek. Manapság gyakran hallani a...

bővebben
Geotermikus hőszivattyú rendszerek

Geotermikus hőszivattyú rendszerek

A geotermikus hőszivattyú rendszer elvét úgy lehetne egyszerűen ismertetni, hogy a föld vagy a föld felszíne alatti talajvíznek, esetleg nyíltvíznek a hőjét hasznosítjuk épületünk fűtéséhez, vagy...

bővebben

további cikkeink

Keresés
Címkék

Your browser doesn't support the HTML5 CANVAS tag.